Trainee aan het woord - Marinus VerpoortenKun je jezelf voorstellen en iets vertellen over je academische achtergrond en interesses?

Hallo, ik ben Marinus en ben 26 jaar oud. Ik heb verschillende hobby’s, calisthenics, schilderen en schrijven. Regelmatig probeer ik mijn vrienden te bezoeken. Het aangaan van nieuwe connecties geeft me veel voldoening.


Het is bijna twee jaar geleden dat ik ben afgestudeerd in toegepaste psychologie, met een specialisatie in arbeid en organisatie. Mijn opleiding bestaat voor 50% uit psychologie en voor 50% uit HR. Dit is een goed gestructureerde opleiding met thema’s die erg nuttig zijn. Ik kan de kennis nog steeds toepassen. Binnen de opleiding sprak ‘Vorming, Training en Opleiding’ mij het meeste aan. Er wordt dan gekeken naar de ontwikkeling van mensen binnen een organisatie en hoe jij daarbij kunt helpen. Uiteindelijk is dit een middel om personeel te behouden en de organisatie te voorzien van nieuwe perspectieven en invalshoeken.


Wat motiveerde je om deel te nemen aan het traineeship van Talent voor Zeeland?

De afgelopen jaren heb ik al werkervaring kunnen opdoen. Toen ik het traineeship Opleiden en Ontwikkelen bij ZorgSaam zag, werd ik meteen enthousiast. 

Dit is precies wat ik zocht. Binnen mijn opleiding heb ik kunnen proeven van bepaalde onderwerpen gerelateerd aan opleiden en ontwikkelen. De onderwerpen die mij het meeste aanspraken, komen terug in het traineeship. Ik ben vooral goed in gesprekken voeren, coaching en het organiseren van trainingen. Door het volgen van het traineeship, snijdt het mes aan twee kanten. Zo hoop ik op persoonlijk en professioneel niveau te groeien en tegelijkertijd veel te leren van de programmamanagers. De manier waarop zij begeleiding geven, kan ik in de toekomst zelf gaan toepassen.


Welke rollen en/of projecten heb je bij de opdrachtgever aangenomen?

De eerste twee maanden van het traineeship staan in het teken van oriënteren en ‘landen’ binnen de organisatie. Bij ZorgSaam is de visie van het team aan het veranderen. Eigenlijk kom ik dus op een mooi moment binnen. Op dit moment interview ik de teamleden om te onderzoeken wat er precies speelt en welke rollen en taken zijn er. Ik neem echt mijn tijd om te kijken waar ik de meeste waarde kan toevoegen.


Welke resultaten hoop je bij je opdrachtgever te behalen tijdens het traineeship?

Wat betreft ZorgSaam wil ik graag iets opleveren dat blijvend is bij ZorgSaam. Bijvoorbeeld een bepaald product of een bepaalde methodiek, die hier nog jaren gebruikt kan worden. Op persoonlijk niveau heb ik ook bepaalde doelstellingen. Ik ben een generalist en kan veel verschillende dingen. Dit maakt het moeilijk om te achterhalen waar ik nu écht goed in ben. Middels het traineeship hoop ik een duidelijk beeld te krijgen van mijn sterkste punten.


Welke tip geef je toekomstige trainees die zich voorbereiden om aan een traineeship te beginnen?

Na de kick-off was ik erg onder de indruk van de andere trainees. Het is namelijk een gemotiveerde groep, die graag wil leren. Het is dus moeilijk om aan te geven waar verbetering in zit. Als ik een tip moet geven, is dat een tip van programmamanager Marty: Stop erin wat je er uiteindelijk uit wil halen!