Trainee aan het woord - Ilja 

Ilja, wooncoach bij Zeeuwland, begon in oktober 2023 aan een traineeship bij Talent voor Zeeland. We hebben Ilja een aantal vragen gesteld:


Waarom heb je gekozen voor een traineeship bij Talent voor Zeeland?

Ik werk al een aantal jaar bij Zeeuwland, en besef mijzelf dat je iedere dag kunt leren. In overleg met mijn werkgever heb ik gekozen voor het traineeship, omdat de traineegroep bestaat uit een mooie club leeftijdsgenoten. Dit zorgt ervoor dat je met elkaar kunt bespreken waar je bijvoorbeeld op de werkvloer tegenaan loopt. Het is supermooi om op deze manier nieuwe inzichten te verkrijgen.


Wat is het meest waardevolle dat je is bijgebleven?

Dat je een ander meestal niet of nauwelijks kunt veranderen. Daarentegen kun je jezelf soms wel aanpassen richting de ander. Tijdens de traineedagen krijgen we inzicht in de verschillende aspecten die kenmerkend zijn voor iemand zijn persoonlijkheid. Denk bijvoorbeeld aan de manier waarop iemand graag feedback ontvangt of hoe iemand het beste tot zijn recht komt binnen een samenwerking. Wanneer je dit soort zaken weet, kun je jezelf aanpassen om te zorgen voor het beste resultaat.

Kun je iets benoemen wat je hebt geleerd tijdens het traineeship, en nu kunt toepassen op de werkvloer?

Het belangrijkste dat ik heb geleerd? Dat je als nieuwe generatie op de werkvloer een bijdrage kan leveren aan vernieuwing. Op de werkvloer gaan dingen vaak zoals ze gaan, omdat het al geruime tijd op een bepaalde manier wordt uitgevoerd en iets daardoor vanzelfsprekend wordt. Iemand die recent is afgestudeerd, is in sommige situaties van mening dat het wellicht effici├źnter kan of vraagt zich af waarom bepaalde dingen zo gaan. Het is alleen niet altijd gemakkelijk om dit op de werkvloer bespreekbaar te maken, omdat er op deze manier een verandering doorgevoerd dient te worden. Ik heb geleerd op welke manier je dit soort inzichten het beste bespreekbaar kunt maken, zodat collega's openstaan voor de nieuwe inzichten die jij kenbaar wil maken.


Heb je tips voor iemand die overweegt om zich aan te melden voor het traineeship?

Het is belangrijk dat je bereid bent om aan jezelf te werken, zodat je in situaties doordacht en weloverwogen kunt handelen. Hiervoor is het ook belangrijk dat je op de werkvloer de ruimte voelt om jouw idee├źn bespreekbaar te maken. Laat jezelf vooral niet tegenhouden, want ook jouw mening telt.